Aftercare - eftervård

BDSM-upplevelser kan vara utmattande och tömma parterna på mental, känslomässig eller fysisk energi. Därför kan en eller båda/alla efter sessionen behöva emotionellt stöd, trygghet, fysisk ömhet, bekräftelse. Eftervård innebär på den mest grundläggande nivån helt enkelt viljan att fortsätta att vara där med sin partner en tillräckligt lång tid att den ska känna sig trygg, återfå sin och emotionella jämvikt. Eftervård kan också innehålla en genomgång eller "debriefing" av sessionen med erfarenheter både den dominanta och undergivna.

Det är viktigt att komma ihåg att eftervård är för både dominant och undergiven och måste få ta den tid som behövs för att båda ska hinna landa. Det är lätt hänt att tro att det bara är den undergivna som behöver eftervård efter en BDSM session, men en dominant kan behöva mindre, lika mycket, eller mer eftervård som den undergivna - beroende på sessionen, personerna, erfarenhetsnivåer osv. 

Vilken sorts eftervård som behövs varierar mellan personer och mellan sessioner. Kramar, kyssar, mys, gos, lovord, tacksamhet, allmän bekräftelse på bandet mellan personerna... Ibland kan också "vaniljsexaktiviteter" (t.ex. oralsex eller samlag) efter en riktigt intensiv session ses som en del av eftervården.

Direkt efter en session finns fysiska behov som måste tas om hand. Eftersom den undergivnas kropp har ansträngts så sjunker ofta kroppstemperaturen kraftigt efter sessionen, så en filt eller morgonrock är bra att ha till hands. Den undergivna kan ha svårt att gå och behöva en bekväm plats där den kan sitta eller ligga ner för att få närhet och ömhet. Syn, hörsel och tal kan vara påverkat ett tag efter sessionen.

Mat eller dryck: vatten eller sportdryck för att återställa vätskebalansen, juice för att höja sockernivåerna. Choklad kan hjälpa genom att det ger liknande effekter som subspace.

Det är viktigt att veta att tuffa sessioner (speciellt som undergiven) tätt följda av att köra hem kan vara olämpligt eller direkt farligt, eftersom subspace kan påverka reaktionerna lika mycket som alkohol eller droger.

Det är en bra idé att ha vänner att prata med om man känner behov av det. Många är också hjälpta av motion, musik, avkopplande bad, att läsa en bra bok eller se en film och allmänt skämma bort sig.